Bag om København

057 Verdens første kvindelige erotiske fotograf - Mary Willumsen

November 1, 2020

Mary Willumsen kaldes verdens første kvindelige erotiske fotograf. I dag ser vi hende som pioner indenfor fotografien – men det hun gjorde, var faktisk ulovligt. Og derfor bliver hendes karriere da også kortere end den burde have været.

”De (fotografierne) ligner ganske enkelt ikke de billeder, mænd tog af kvinder den gang. Billederne havde en form for humoristisk uskyld. Hun var ganske enkelt en foregangskvinde inden for fotografiet.” (Morten Thing, Pornografiens historie)

"Et af de træk, der træder tydeligst frem i Mary Willumsens optagelser, er respekten for modellernes personlighed og individualitet. Hun gemmer ikke deres seksualitet væk, men dvæler heller ikke ved den, som det er tilfældet for talrige tyske og franske erotiske postkortfotografer. I hendes fotografier præsenterer kvinderne sig selv, eller Mary Willumsen lader dem lege en slags gemmeleg med fotografen. Kvindernes virkelige identitet er skjult, og i stedet lader hun dem fremtræde som evige symboler for kvindeligheden." (Kvinfo.dk)

 

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

 
 

Podbean App

Play this podcast on Podbean App