Bag om København
KOMMER SNART: Søhelte på vilde Veje

KOMMER SNART: Søhelte på vilde Veje

July 22, 2021

I løbet af sensommeren præsenterer vi her på ”adressen” en række fortællinger om danske søhelte specielt for de mindste skolebørn og deres forældre eller bedsteforældre.

Der findes mange danske søhelte der har fået opkaldt vejnavne efter sig i København, og Bag Om København præsenterer i de kommende måneder (sensommeren 2021) dramafortællinger for de mindste skolebørn om søhelte som Tordenskjold, Willemoes og Niels Juel. Søheltenes mest dramatiske søslag eller mest spektakulære heltegerninger præsenteres i korte lydfortællinger.

Produceret af Claus Vittus

064 Den stille ånd - Natalie Zahle

064 Den stille ånd - Natalie Zahle

July 1, 2021

Natalie Zahle mener at kvinder skal uddanne sig – uanset om de vil bruge uddannelsen eller ej. Og på hendes tid findes der meget få muligheder for piger og kvinder – i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Hendes pædagogiske kongstanke er, at undervisningen ikke kun skal udvikle elevens intellekt, men hele personligheden. Hun stiller sig aldrig tilfreds med status quo, men fornyer konstantfagene, deres indhold og metoder

Hendes ambition udvikler sig til et helt undervisningsimperium i København - med pigeskole, gymnasium og seminarium for kvinder.

Og så er der mange spekulationer om hendes privatliv….

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Maiken Cetti, Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

063 Mordet i Nyhavn 65

063 Mordet i Nyhavn 65

June 1, 2021

Der ligger et lig i Nyhavn 65 – og det lugter ikke godt. Morderen mister hovedet mere end én gang.

Stakkels Tønder vandred' rolig,
Tarvelig sin Livets Vei;
Worm sig lister i hans Bolig,
O
g paa Ondt hiin tænker ei.
Denne ruger Dag og Nat
Paa at stjæle Tønder's Skat.

Dette er historien om et mord, men det er også historien om den myrdede, om morderen og om en læge med en sær pseudovidenskabelig interesse. Og så hører du også lidt om Nyhavns tilblivelseshistorie.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Her finder du en litteraturliste.

Ny version af nr. 13 Forrykt. Psykisk syge i historien

Ny version af nr. 13 Forrykt. Psykisk syge i historien

May 20, 2021
Det hænder at jeg pudser en gammel episode af - jeg kan have sagt et navn eller årstal forkert, måske har jeg lært noget nyt - eller også synes jeg bare fortællingen kunne gøres bedre.
 
'Forrykt' er den seneste afpudsede episode: Indespærring, dårekister, isolation, skoldhede bade, trædemøller, spændetrøjer, det hvide snit, elektrochok. Det er ikke småting psykisk syge er blevet udsat for gennem tiden.
 

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

062 Da russerne besatte Bornholm 1945-46

062 Da russerne besatte Bornholm 1945-46

May 1, 2021

København fejrer frihedsbudskabet den 4. maj og Danmarks endelige befrielse den 5. maj 1945. Og jublen vil ingen ende tage... Hvis man altså lige glemmer Bornholm. Her nægter tyskerne nemlig at overgive sig. Og så kigger russerne også forbi.

Vi kunne ikke se selve byen, men vi kunne se, at de bombede, og vi kunne se røgen, der steg op. Det var grusomt. Og hver gang vi åbnede for en radio, så hørte vi hurra-råb. Det var barskt. Det var ganske forfærdeligt egentlig. (Inger Drewes)

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Her finder du en litteraturliste.

Ekstra. Årets bygningspræmiering - stem på din favorit!

Ekstra. Årets bygningspræmiering - stem på din favorit!

April 13, 2021

I denne særudgave af Bag om København skal vi høre om det, der giver byen identitet: De bygninger vi omgiver os med. Især de nyeste bygninger.

Siden 1903 har Københavns Kommune hvert år givet priser til de særligt bemærkelsesværdige nybyggerier eller ombygninger med Københavns Kommunes bygningspræmiering.

Siden 2018 har der også været en publikumspris. Sidste år gik den pris til Hotel Ottilia i Carlsbergbyen.

Hvad skal der til, for at skabe god arkitektur og hvilke bygninger kan du være med til at stemme på? Det kan du blandt andet høre mere om i denne særudgave, hvor journalist Pernille Steensgaard fra Weekendavisen har samlet et panel af dommere og arkitektur-entusiaster til debat om Københavns arkitektur.

Denne podcast er skabt i et samarbejde mellem Copenhagen Architecture Festival og Københavns Kommune og produceret af Lasse Soll Sunde. 

Læs mere - på www.kk.dk/bygningspraemiering  

Vinderen blev: Nørrebro Bibliotek

061 De sendte en pige - 1940-45

061 De sendte en pige - 1940-45

April 1, 2021

Lis og Bornholmeren kan ikke flygte. De er fastlåst. Fanget i en lejlighed på 2. sal i Blågårdsgade.

De hører at låsen til porten skydes op – og tunge støvler buldrer op ad trapperne.

De søger tilflugt i lejlighedens soveværelse.

Du holder din mund, læg pistolen under hovedpuden, så klarer jeg resten, siger Lise til Bornholmeren. Hans dialekt afslører ham nemlig med det samme.
Og så ligger de dér og venter på de uniformerede mænd.

Lis er 20 år og studerende – nærmest ved et tilfælde involveres hun i modstandsarbejdet for gruppen Holger Danske.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Her finder du en litteraturliste

060 Henny - fra Sankt Coix til København

060 Henny - fra Sankt Coix til København

March 2, 2021

I en kort periode lå en uklippet kopi oppe og mange af jer har fået hentet den ned. Derfor udsender jeg den klippede version igen.

I perioden 1880-1920 ankommer en del dansk-vestindiske sømænd, tjenestefolk og arbejdere til Danmark. Mange er faktisk danske statsborgere fordi tre vestindiske øer er en del af Danmark indtil 1917.

I denne episode hører vi om Henny. Forældre og bedsteforældre er tidligere slaver, mens hun er født fri – dog er familien stadig tvunget til at arbejde for den tidligere ’ejer’.

Men Henny vil noget andet.

Hun kommer til København som barnepige i 1898. Og selvom hun bliver i byen resten af livet, er hun ikke altid glad for den måde hun behandles på.

”...folk, som ikke er dannede og fine, de kan godt finde på at kalde mig for en skidden negerkælling eller spørge, om jeg ikke har glemt at vaske mig til morgen! Og den slags folk kan jeg ikke lide! Jeg kan huske engang i en sporvogn, at jeg satte mig ved siden af en dame, sådan en rigtig pyntet en. Og så rejste hun sig op og flyttede sig, imens hun sendte mig nogle øjne, som om jeg var noget af det ækleste, hun kunne tænke sig, men så kunne jeg rigtignok ikke dy mig, men sagde:

”De må være en meget fin dame! Meget finere end kongen! For han var ikke bange for at trykke mig i hånden!”

Her finder du en litteraturliste.

(9910)

059 Slaven i Amaliegade

059 Slaven i Amaliegade

February 1, 2021

”Jamen, vi har da aldrig haft slaver i Danmark! Jo jo, på De Dansk Vestindiske Øer, den er jeg med på, men her i selve Danmark?”

Men den er god nok. Vi havde faktisk fungerede slaver i selve Danmark. Slaveri var hverken tilladt eller forbudt ifølge Danske Lov, og derfor blev medbragte slaver fra Dansk Vestindien i praksis stadig betragtet som ejendom, når spørgsmålet en sjælden gang kom for retten.

Jeg har læst et sted at der måske var omkring 100 slaver i (primært) København. Om tallet passer, ved jeg ikke, men vi skal i hvert fald høre om én af dem, der rent faktisk var her…

I denne episode møder vi Hans Jonathan, der som barn hentes til Amaliegade 23 i København. Hans mor er huslave for familien Schimmelmann,og kom med familien fra Sankt Croix 3-4 år tidligere i 1789. Husets frue synes ikke rigtig at femårige Hans Jonathan gør gavn i familiens danske hjem, derfor kommer han i første omgang ikke med.

17 år gammel stikker han af for at kæmpe på dansk side i Slaget på Reden.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

058 Spyt ikke på fortovet - om tuberkulose

058 Spyt ikke på fortovet - om tuberkulose

January 3, 2021

Bag om København fylder fem år januar 2021. I den første episode tilbage i 2016 rammer kolera København i 1853. I fødselsdagsepisoden er det tuberkulosens tur.Du hører blandt andet om tuberkulosen som et modefænomen –

”Jeg ser bleg ud – jeg vil gerne dø af tuberkulose.
Hvorfor, spurgte vennen.
Fordi alle kvinder da ville sige: Se på stakkels Byron, så interessant han ser ud, når han dør.
(Digteren Byron til en ven)

og hvordan hygiejne lige pludselig blev enormt vigtigt (lyder bekendt, ikke?)

Det tager flere tusind år, før man rent faktisk kan gøre noget mod sygdommen - antibiotika og en vaccine, løser problemet i den rige del af verden (lyder også bekendt?)

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
Yderligere speak: Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App