Bag om København
062 Da russerne besatte Bornholm 1945-46

062 Da russerne besatte Bornholm 1945-46

May 1, 2021

København fejrer frihedsbudskabet den 4. maj og Danmarks endelige befrielse den 5. maj 1945. Og jublen vil ingen ende tage... Hvis man altså lige glemmer Bornholm. Her nægter tyskerne nemlig at overgive sig. Og så kigger russerne også forbi.

Vi kunne ikke se selve byen, men vi kunne se, at de bombede, og vi kunne se røgen, der steg op. Det var grusomt. Og hver gang vi åbnede for en radio, så hørte vi hurra-råb. Det var barskt. Det var ganske forfærdeligt egentlig. (Inger Drewes)

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Her finder du en litteraturliste.

Ekstra. Årets bygningspræmiering - stem på din favorit!

Ekstra. Årets bygningspræmiering - stem på din favorit!

April 13, 2021

I denne særudgave af Bag om København skal vi høre om det, der giver byen identitet: De bygninger vi omgiver os med. Især de nyeste bygninger.

Siden 1903 har Københavns Kommune hvert år givet priser til de særligt bemærkelsesværdige nybyggerier eller ombygninger med Københavns Kommunes bygningspræmiering.

Siden 2018 har der også været en publikumspris. Sidste år gik den pris til Hotel Ottilia i Carlsbergbyen.

Hvad skal der til, for at skabe god arkitektur og hvilke bygninger kan du være med til at stemme på? Det kan du blandt andet høre mere om i denne særudgave, hvor journalist Pernille Steensgaard fra Weekendavisen har samlet et panel af dommere og arkitektur-entusiaster til debat om Københavns arkitektur.

Denne podcast er skabt i et samarbejde mellem Copenhagen Architecture Festival og Københavns Kommune og produceret af Lasse Soll Sunde. 

Læs mere - på www.kk.dk/bygningspraemiering  

Vinderen blev: Nørrebro Bibliotek

061 De sendte en pige - 1940-45

061 De sendte en pige - 1940-45

April 1, 2021

Lis og Bornholmeren kan ikke flygte. De er fastlåst. Fanget i en lejlighed på 2. sal i Blågårdsgade.

De hører at låsen til porten skydes op – og tunge støvler buldrer op ad trapperne.

De søger tilflugt i lejlighedens soveværelse.

Du holder din mund, læg pistolen under hovedpuden, så klarer jeg resten, siger Lise til Bornholmeren. Hans dialekt afslører ham nemlig med det samme.
Og så ligger de dér og venter på de uniformerede mænd.

Lis er 20 år og studerende – nærmest ved et tilfælde involveres hun i modstandsarbejdet for gruppen Holger Danske.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Her finder du en litteraturliste

060 Henny - fra Sankt Coix til København

060 Henny - fra Sankt Coix til København

March 2, 2021

I en kort periode lå en uklippet kopi oppe og mange af jer har fået hentet den ned. Derfor udsender jeg den klippede version igen.

I perioden 1880-1920 ankommer en del dansk-vestindiske sømænd, tjenestefolk og arbejdere til Danmark. Mange er faktisk danske statsborgere fordi tre vestindiske øer er en del af Danmark indtil 1917.

I denne episode hører vi om Henny. Forældre og bedsteforældre er tidligere slaver, mens hun er født fri – dog er familien stadig tvunget til at arbejde for den tidligere ’ejer’.

Men Henny vil noget andet.

Hun kommer til København som barnepige i 1898. Og selvom hun bliver i byen resten af livet, er hun ikke altid glad for den måde hun behandles på.

”...folk, som ikke er dannede og fine, de kan godt finde på at kalde mig for en skidden negerkælling eller spørge, om jeg ikke har glemt at vaske mig til morgen! Og den slags folk kan jeg ikke lide! Jeg kan huske engang i en sporvogn, at jeg satte mig ved siden af en dame, sådan en rigtig pyntet en. Og så rejste hun sig op og flyttede sig, imens hun sendte mig nogle øjne, som om jeg var noget af det ækleste, hun kunne tænke sig, men så kunne jeg rigtignok ikke dy mig, men sagde:

”De må være en meget fin dame! Meget finere end kongen! For han var ikke bange for at trykke mig i hånden!”

Her finder du en litteraturliste.

(9910)

059 Slaven i Amaliegade

059 Slaven i Amaliegade

February 1, 2021

”Jamen, vi har da aldrig haft slaver i Danmark! Jo jo, på De Dansk Vestindiske Øer, den er jeg med på, men her i selve Danmark?”

Men den er god nok. Vi havde faktisk fungerede slaver i selve Danmark. Slaveri var hverken tilladt eller forbudt ifølge Danske Lov, og derfor blev medbragte slaver fra Dansk Vestindien i praksis stadig betragtet som ejendom, når spørgsmålet en sjælden gang kom for retten.

Jeg har læst et sted at der måske var omkring 100 slaver i (primært) København. Om tallet passer, ved jeg ikke, men vi skal i hvert fald høre om én af dem, der rent faktisk var her…

I denne episode møder vi Hans Jonathan, der som barn hentes til Amaliegade 23 i København. Hans mor er huslave for familien Schimmelmann,og kom med familien fra Sankt Croix 3-4 år tidligere i 1789. Husets frue synes ikke rigtig at femårige Hans Jonathan gør gavn i familiens danske hjem, derfor kommer han i første omgang ikke med.

17 år gammel stikker han af for at kæmpe på dansk side i Slaget på Reden.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

058 Spyt ikke på fortovet - om tuberkulose

058 Spyt ikke på fortovet - om tuberkulose

January 3, 2021

Bag om København fylder fem år januar 2021. I den første episode tilbage i 2016 rammer kolera København i 1853. I fødselsdagsepisoden er det tuberkulosens tur.Du hører blandt andet om tuberkulosen som et modefænomen –

”Jeg ser bleg ud – jeg vil gerne dø af tuberkulose.
Hvorfor, spurgte vennen.
Fordi alle kvinder da ville sige: Se på stakkels Byron, så interessant han ser ud, når han dør.
(Digteren Byron til en ven)

og hvordan hygiejne lige pludselig blev enormt vigtigt (lyder bekendt, ikke?)

Det tager flere tusind år, før man rent faktisk kan gøre noget mod sygdommen - antibiotika og en vaccine, løser problemet i den rige del af verden (lyder også bekendt?)

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
Yderligere speak: Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

Ekstra. Danmarks første fængsler

Ekstra. Danmarks første fængsler

December 19, 2020

Bag om København udkommer ikke med en normal episode i december. Jeg har brug for lidt luft til at forberede mig til de mange (og du er forhåbentlig enig med mig) interessante episoder, der er på vej i 2021. Den første den 4. januar.

Men feedet står dog ikke tomt i den kommende måned – jeg udsender to ekstra/sær-episoder. 

Den anden episode er et lån fra en anden af de københavnske bibliotekers podcasts: Kundskabens Hotel. Men emnet er stadig historie.

Erik Høy, manden bag bloggen Politivennen - fortæller om Danmarks første fængsler, hvor hverdagen var pisk, lus og trædemøller - og hvor man kunne sættes i lænker for at stjæle en spegepølse eller strejfe omkring på landevejene. Og det gør han til Hotellets Anne Jeppesen.

Produktion: Anne Jeppesen
Medvirkende: Erik Høy og Jakob Kjær
Kendingsmusik:  Eucrid Elms - I Just Saw The End of the World

Musik i episoden: J.F. Händel - Concerto grosso no.4, European archive
Musik i episoden: L. Beethoven - Sonata no. 21, spillet af Paul Pitman

 

Ekstra. Den klamme, støjende, stinkende by

Ekstra. Den klamme, støjende, stinkende by

December 1, 2020

Bag om København udkommer ikke med en normal episode i december. Jeg har brug for lidt luft til at forberede mig til de mange (og du er forhåbentlig enig med mig) interessante episoder, der er på vej i 2021. 

Men feedet står dog ikke tomt i den kommende måned – jeg udsender to ekstra/sær-episoder. 

Den første blev egentlig født under corona-nedlukningen, hvor kollega Anne Jeppesen og jeg, bryggede på ideen om BOK for 10-12-årige børn og deres familier. 

Vi har nu produceret en prøve-episode, et eksperiment med en prototype. Den handler om den klamme, støjende stinkende by i 1800-tallet. 

Om det bliver ved den ene episode, ved jeg ikke, men fortæl os endelig, hvad du synes! 

God fornøjelse 
Berit 

057 Verdens første kvindelige erotiske fotograf - Mary Willumsen

057 Verdens første kvindelige erotiske fotograf - Mary Willumsen

November 1, 2020

Mary Willumsen kaldes verdens første kvindelige erotiske fotograf. I dag ser vi hende som pioner indenfor fotografien – men det hun gjorde, var faktisk ulovligt. Og derfor bliver hendes karriere da også kortere end den burde have været.

”De (fotografierne) ligner ganske enkelt ikke de billeder, mænd tog af kvinder den gang. Billederne havde en form for humoristisk uskyld. Hun var ganske enkelt en foregangskvinde inden for fotografiet.” (Morten Thing, Pornografiens historie)

"Et af de træk, der træder tydeligst frem i Mary Willumsens optagelser, er respekten for modellernes personlighed og individualitet. Hun gemmer ikke deres seksualitet væk, men dvæler heller ikke ved den, som det er tilfældet for talrige tyske og franske erotiske postkortfotografer. I hendes fotografier præsenterer kvinderne sig selv, eller Mary Willumsen lader dem lege en slags gemmeleg med fotografen. Kvindernes virkelige identitet er skjult, og i stedet lader hun dem fremtræde som evige symboler for kvindeligheden." (Kvinfo.dk)

 

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

 
 
056 I 11 år var det tilladt - 1969 til 1980

056 I 11 år var det tilladt - 1969 til 1980

October 1, 2020

Fra 1969 fandt du let som ingenting film og billeder med overgreb på børn i butikkernes udstillingsvinduer. Senere fjernes det fra vinduerne, mens sælges alligevel helt frit frem til 1980

Denne episode er derfor ikke for alle. Den er dog ikke eksplicit og beskriver ikke detaljer i selve overgrebene. 

Episoden omhandler en 11-årig periode i Danmarkshistorien, som ikke alle har lyst til at høre om. Og det synes jeg lige du skal vide, inden du går i gang med at lytte.

 

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Yderligere speak: Karin Skrydstrup Hegelund og Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App